×

De stadspleinen van Parijs zijn een perfecte plek om te ontspannen en tot rust te komen. Met een goed boek, of met een glas rode wijn of gewoon genietend van het leven dat zich daar afspeelt als een toneelstuk. De Parijse pleinen zijn soms klein, soms groot, maar ongeacht de grootte zijn ze altijd een geweldig onderdeel van wat Parijs te bieden heeft. Daarom zijn de pleinen geweldige plekken om te bezoeken. Zorg ervoor dat je weet wat de dichtst bijzijnde pleinen zijn bij jouw romantische hotel Parijs.

1. Place de la Contrescarpe

Place de la Contrescarpe ligt in het vijfde arrondissement van Parijs – op de zuidoever – was in het begin van de twintigste eeuw het artistieke en literaire hart van Parijs. Dit gemoedelijke plein – dat ligt tussen Jardin du Luxembourg en Jardin des Plantes – op steenworp afstand van het Pantheon, kende terugkerende gasten zoals Ernest Hemingway. De cabaretclubs en danszalen in de open lucht van voorheen zijn nu omgetoverd tot culinaire restaurants, exclusieve winkels en gezellige bars. Voor een waanzinnige koffiebeleving en happy hour borrel kun je onder andere bij het historische Café Delmas terecht, welke in 2007 volledig is gerenoveerd om het voor iedereen nog uitnodigender te maken.

2. Place Edouard VII

Plaats Edouard VII is een van de meest typische pleinen van Parijs met een specifiek Engelse uitstraling heeft. Dit komt door de onmisbare figuur in het centrum van koning Edward de zevende. Edouard VII stond onder andere bekend als de Vredestichter en spande zich in om de Frans-Britse betrekkingen sterker te maken tijdens zijn korte regeerperiode aan het begin van de twintigste eeuw. De elegante winkels en cafés rondom het plein zijn typisch voor de wijk Madeline. Het plein is ook populair vanwege het Theater Edouard VII. Ook al ben je niet te porren voor een bezoekje aan dit geweldige theater, dan kun je ook bij Café Guitry terecht voor een lekker drankje of romantisch diner. Hôtel Saint-Marc – de nummer 1 van meest romantische hotelletjes Parijs – ligt vlakbij Place Edouard VII.

3. Place Dauphine

Place Dauphine is een driehoekige plein en is gelegen op het pittoresque lle de la Cite. Het schattige plein zit ingeklemd tussen het Palais de Justice en Pont Neuf. Toen dit plein werd ontworpen door koning Hendrik IV werd het vernoemd naar zijn zoon. Bovendien werd dit plein door de handelsklasse verworven en niet door de adel zoals in nabijgelegen steden het geval was. Hier was men druk in de weer met ambachten zoals uurwerken en fotografie. Op dit plein groeien impossante kastanjebomen die worden omringd door boekhandels, cafés en restaurants. Hierdoor is dit plein een verborgen schat in Parijs en de ideale onderbreking van de drukte van het Parijse centrum. De nummer 10 van leuke kleine hotels Parijs – Le Roi de Sicile – ligt niet ver van Place Dauphine.

4. Place de la Sorbonne

Place de la Sorbonne wordt beschouwd als een van de meest iconische pleinen van Parijs. Het is gelegen in het centrum van Quartier Latin. Het plein is vernoemd naar de oude universiteit die aan het einde van het plein ligt. Place de la Sorbonne staat vol met zuilen met weelderige bomen en fonteinen die veel schaduw bieden in de zomer. Het is daarom een aangename locatie voor een korte pauze of een fraaie wandeling. Dit plein is gerelateerd aan schrijvers, intellectuelen en filosofen, die elkaar ontmoeten in bars in en rond het plein. Of ze houden een lezing op de Sorbonne zelf. Place de la Sorbonne bevindt zich ook in de buurt van Parijse bioscopen, waardoor het een perfecte plek is om te zitten voordat je een film gaat bekijken. Ook kun je ontspannen op een van de vele terrasjes en genieten van de historische ambiance.

5. Place de la Bastille

Place de la Bastille is een bruisend en groots plein en een levendige boel. Je kunt er perfect rustig zitten en naar het leven op het plein kijken, rustig rondwandelen of gewoon heerlijk genieten van een glaasje wijn. Het plein is doordrenkt met eeuwenlange Parijse geschiedenis en staat vooral bekend om de Bastille-gevangenis. Het uitgestrekte plein is een krachtig symbool van de eerste Franse revolutie in het jaar 1789. Zowel Le Roi de Sicile als My Home in Paris liggen niet ver van Place de la Bastille. Beide hotels staan vermeld in de top 10 lijst met de meest romantische hotels in Parijs. Deze hotels vormen daarom een perfecte uitvalsbasis om dit indrukwekkende plein te bezoeken.

6. Place Saint-Sulpice

Place Saint-Sulpice is gemaakt in het jaar 1974 en je zult hier zeker genieten van de kastanjebomen en roze bloesems die het gebied omringen. Het plein is eigenlijk een rustige tuin middenin het Quartier Latin. Het plein ligt pal voor de St. Sulpice-kerk en het stadhuis van het 6e arrondissement van Parijs en is voorzien van een prachtige, indrukwekkende fontein. Er zijn tal van restaurants en bars in de buurt. Je kunt hier zeker wel een plek vinden om te ontspannen na een fikse wandeling in dit deel van Parijs. Dit plein mag daarom niet ontbreken wanneer je een weekendje Parijs plant. Boek daarom snel een romantisch hotelletje en laat je verrassen.

7. Place des Victoires

Place des Victoires is in de zeventiende eeuw gemaakt en had vooral als doel een stijlvolle achtergrond te geven aan het sculptuur van koning Lodewijk XIV. Dit overwinningsplein werd echter verwoest tijdens de Franse revolutie. Op het plein komen zes lange straten samen en de grens wordt geflankeerd door het eerste en tweede arrondissement. Als je eens lekker wilt shoppen dan zijn er vele boetieks in de omgeving, waaronder de Galerie Vivienne. Hôtel Molière – de nummer 8 van meest romantische hotels Parijs – ligt op steenworp afstand van dit plein. Een uitstekende keuze is als dit plein op je bezoeklijstje staat.

8. Place Émile Goudeau

Place Émile Goudeau in Parijs is vernoemd naar Émile Goudeau, een negentiende-eeuwse Franse dichter en romanschrijver. Dit plein is typisch voor de wijk Montmartre en ligt op steenworp afstand van de Sacre Coeur. Place Émile Goudeau is gebouwd rond de Wallace-fontein, is met bomen omgeven en heeft een speciale plaats in de artistieke en literaire geschiedenis van de stad. Émile Goudeau richtte de literaire club Hydropathes op, evenals de Bateau-Lavoir. Dat was in de negentiende en twintigste eeuw de plek voor schrijvers en kunstenaars die hier waren gevestigd. Helaas brandde dit in de jaren zeventig af. Maar nog steeds is dit plein een trekpleister voor kunstenaars die het plein willen vastleggen.

9. Place du Marché Sainte-Catherine

Place du Marché Sainte-Catherine is een van de meest bezochte pleinen van Parijs, niet ver van Place des Vosges. Wanneer je op zoek bent naar een korte onderbreking van een fraaie wandeling in de regio van de Marais, dan is Place du Marché Sainte-Catherine de ideale locatie. Chinese witte moerbeiplanten omringen het plein waarvan de namen zijn afgeleid van de oude markt die in de achttiende eeuw opende op de plek van een toenmalige klooster. Er zijn veel restaurants en bars om uit te kiezen, zoals het zeer populaire en meest bezochte Chez Josephine dat traditionele Franse gerechten serveert. Een absolute aanrader om het typische dagelijkse leven van Parijzenaren mee te maken.

10. Place André-Malraux

Place André-Malraux is gelegen nabij Opera en het Jardin des Tuileries. Het plein is een van de drukste pleinen van Parijs en heeft een prachtige fontein in het midden van het plein. Hier vind je ook een van de weinige staatstheaters in de stad, de Comedie-Francaise. Dit stadstheater is bovendien ook het oudste nog werkende theater ter wereld. Er zijn veel restaurants in de buurt van het plein, waaronder de Brasserie De Louvre in de tuinen van Palais Royal. Een ander geweldig restaurant dat een bezoekje waard is, is het Restaurant du Palais Royal voor een geweldige culinaire ervaring. Hôtel Molière ligt overigens pal naast dit plein en is de nummer 8 van de top 10 lijst romantische hotels in Parijs.