×

Parijs is bij uitstek een opvallende stad. In de afgelopen decennia hebben veel kunstenaars in Parijs gewoond en dat merk je aan alles. Het is daarom niet verbazingwekkend dat veel van de 302 (!) metrostations in Parijs opmerkelijk of gewoon mooi zijn. Met diverse stijlen die variëren van stijlvolle deuropeningen en kunstdecoraties tot beroemde beelden en gravures. We sommen de top 10 van meest typische metrostations in Parijs op. Boek wel eerst een romantisch hotel Parijs voordat je deze 10 metrostations bezoekt!

1. Metrostation Arts et Metiers

Metrostation Arts et Metiers werd oorspronkelijk geopend in het jaar 1904, maar werd in 1994 opnieuw vormgegeven ter viering van de 200ste verjaardag van de oprichting van de NCAC, de National Conservatory of Arts and Crafts. De verbouwing van metrostation Arts et Metiers gaf dit station de indruk van een grote patrijspoort van een boot of een onderzeeër. Arts et Metiers ziet er tegenwoordig uit als een object uit de roman van Jules Verne. Niet voor niets was dit boek een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor het ontwerp van dit Parijse metrostation. In dit metrostation passeren lijnen overigens 3 en 11 zodat je vanuit het derde arrondissement van Prijs eenvoudig in de hele stad kunt komen. Hôtel Le Relais des Halles – de nummer 3 van de meest romantische hotels Parijs – ligt overigens vlakbij dit metrostation.

2. Metrostation Louvre-Rivoli

Metrostation Louvre-Rivoli is eigenlijk al een museum an sich. Het is een ode aan het nabijgelegen Louvre. Dit metrostation werd heropend in 1990 en heette vroeger simpelweg Louvre. Het metrostation werd immers al in 1900 (!) gebouwd. De naam werd in 1989 veranderd in Louvre-Rivoli na het maken van de Louvre-piramide. Er werd bovendien een nieuwe toegangsweg door het Palais Royal-station naar het Louvre gemaakt. Hoewel de directe toegang tot het Louvre verloren is gegaan herbergt dit station nog steeds replica’s van verbluffende kunstwerken uit het Louvre. Het station ligt tussen de stations Palais Royal–Musée du Louvre en Châtelet op lijn 1, de allereerste metrolijn in Parijs. Deze lijn brengt je La Défense en Château de Vincennes.

3. Metrostation Concorde

Metrostation Concorde heeft een uniek ontwerp, zoals de zeer fraai betegelde wanden. Veel metrostations in Parijs hebben prachtige tegelwanden maar wat Concorde echter onderscheidt, is de zoekpuzzel met grote woorden, een ontwerp van Francoise Schein. De betegelde wanden van metrostation Concorde zijn in 1989 geplaatst. Er is bewust geen interpunctie en het is daarom moeilijk te zien en begrijpen wat er op de muur is aangegeven. De letters zijn echter niet willekeurig geplaatst. Ze verduidelijken de Verklaring van de Rechten van de Mens, een uiterst essentiële tekst die verband houdt met de Franse Revolutie. Het station dateert uit 1900 dus de historie spat ervan af. Vanuit dit metrostation kun je door heel Parijs reizen met de metrolijnen 1, 8 en 12.

4. Metrostation Pont Neuf

Pont Neuf is een combinatie van een museum en een metrostation. Pont Neuf, de oudste brug in de stad Parijs – cynisch genoeg genaamd de nieuwe brug – ligt vanzelfsprekend op steenworp afstand van dit metrostation. Door de nabijgelegen Monnaie de Paris kun je overal in het metrostation grote munten zien. Er zijn ook twee kleine exposities met oude munten en een oude weegschaal. Een ode aan de Nationale Munt van Frankrijk! Metrostation Pont Neuf is geopend in het jaar 1926 en brengt je met lijn 7 overal in Parijs waar je maar wilt. Het metrostation ligt tussen Châtelet en Palais Royal–Musée du Louvre. Hotel Le Roi de Sicile, de nummer 10 van romantische hotel in Parijs ligt ook vlakbij dit metrostation in Parijs.

5. Metrostation Bastille

Bastille is natuurlijk een verwijzing naar 14 juli – of Bastille-dag – en is uiteraard een uiterst sentimentele datum in de geschiedenis van Frankrijk. Bastille-dag wordt tot op heden nog steeds herdacht met geweldig vuurwerk en enorme optochten in de hoofdstad van Frankrijk. Het metrostation Bastille heeft diverse scènes van de Franse revolutie afgebeeld in de tegels van de muren van het metrostation ter herinnering aan de levensveranderende gebeurtenissen die tijdens de Franse revolutie in Bastille plaatsvonden. De kunstwerken in metrostation Bastille lijken op grote fresco’s of schilderijen. Vijf kunstwerken zijn gemaakt door Odile Jacquot en Liliane Belembert. Zeker een bezoekje waard als je een weekendje weg Parijs boekt.

6. Metrostation Cluny-La Sorbonne

Metrostation Cluny-La Sorbonne staat bekend om zijn prachtige, levendig gekleurde mozaïeken op de plafonds van dit schitterende metrostation. Metrostation Cluny-La Sorbonne bevindt zich in het 5e arrondissement – het Quartier Latin – van Parijs. Wat het station verbluffend maakt is het mozaïek, genaamd The Birds of Les Oiseaux, van Jeane Bazaine. Markante personen die in Parijs woonden, zoals Moliere en Rabelais, zijn ook in het plafond van het station gegraveerd. Dit metrostation in Parijs werd geopend in het jaar 1930 en werd in 1988 volledig gerenoveerd. De naam Cluny-La Sorbonne is afgeleid van de Sorbonne Universiteit en Musee de Cluny die zich vlakbij het metrostation bevinden. Vanuit dit station kun je met metrolijn 10 in heel Parijs komen.

7. Metrostation Hotel de Ville

Metrostation Hotel de Ville is een ander geweldig metrostation waar je het Blazoen van Parijs zien. Het metrostatiom is gelegen in het vierde arrondissement van Parijs en je kunt met metrolijnen 1 en 11 heel Parijs bezoeken. Metrostation Hotel de Ville is onlangs gerenoveerd en beschikt over een opmerkelijk aantal afbeeldingen en markeringen. Hierin worden de verschillende fasen van de geschiedenis van Parijs afgebeeld. De naam Hotel de Ville komt natuurlijk van het stadhuis dat zich boven het metrostation bevindt. Dit metrostation is ingehuldigd in 1900 en was een van de vele metrostations van de lijn 1 die van Porte de Vincennes door Porte Maillot liep. Benieuwd naar welke romantische hotels in Parijs zich hier bevinden? Neem dan gelijk een kijkje!

8. Metrostation Palais Royal

Palais Royal is een ander opmerkelijk metrostation in Parijs. Waarom dit metrostation de top 10 van typische metrostations in Parijs behaalt is door de prachtige ingang van Place Colette. Dat is een uitzonderlijke structuur met kleurrijke, grote glazen kralen die eraan hangen. Deze glaskralen wekken de fantasie op in de vorm van een koepel. Deze geweldige toegangsweg werd gemaakt in het jaar 2000 om de honderdste verjaardag te herdenken van de inauguratie van metrolijn 7. De typische structuur wordt ook wel Kiosk of Nachtwandelaars genoemd en is het meesterwerk van Jean Michel Othoniel. Hôtel Molière ligt overigens op loopafstand van dit metrostation en is de nummer 8 in de top 10 van romantische hotels Parijs

9. Metrostation Liege

Metrostation Liege is onderdeel van metrolijn 13 en heette aanvankelijk Berlin toen het werd opgericht in 1911. De naam werd veranderd in Liege tijdens de eerste wereldoorlog. Luik is natuurlijk een populaire Belgische stad. De nieuwe naam werd geïntroduceerd om respect te betuigen aan de dappere mannen die er in Luik stonden tijdens de Eerste Wereldoorlog om tegen de Duitsers te vechten. In 1982 hebben twee gerenommeerde kunstenaars uit België dit metrostation opnieuw ontworpen. De verbluffende en tevens opmerkelijke keramische tegels zijn een ode aan prachtige landschappen en andere essentiële bezienswaardigheden of attracties die Luik te bieden heeft. Welke romantische hotelletjes Parijs bevinden zich dichtbij dit metrostation?

10. Metrostation Varenne

Metrostation Varenne wordt bediend door metrolijn 13 en bevindt zich in het zevende arrondissement van Parijs. Het typische metrostation heeft replica’s van uiteenlopende kunstwerken. Metrostation Varenne in Parijs heeft replica’s van de meesterwerken die hangen in het nabijgelegen Rodin Museum. Rodin werd de vader van de hedendaagse beeldhouwkunst genoemd. Zijn beroemste kunstwerk is De Denker – ofwel Le Penseur – en wordt hier nagebootst. Dit kunstwerk, dat bekend is in nagenoeg alle delen van de wereld, heette aanvankelijk Le Poet. Ook staat dit metrostation bekend om de rijen banken, zodat reizigers die niet naar het museum willen gaan, kunnen nadenken over de betekenis van dit kunstwerk terwijl ze wachten op de volgende metro…